Verkorting looptijd schuldregeling

Vanaf 1 juli 2023 is de aflosperiode voor schuldregelingen korter geworden; van 3 jaar naar 1,5 jaar. Dat geldt voor zowel minnelijke schuldregelingen (Msnp) als wettelijke schuldregelingen (Wsnp). De verwachting is dat de verkorting van de aflostermijn gaat zorgen voor meer aanvragen.

Een element van de schuldregeling omvat het aanpakken van schulden door middel van saneringskredieten. Voorheen werden deze activiteiten van de Kredietbank Nederland gefinancierd via rente-inkomsten op saneringskredieten. Echter, door zowel een verlaging van het kredietbedrag (door verminderde aflosmogelijkheid in 18 maanden) als een halvering van de krediettermijn, is het niet langer haalbaar om de kosten uit rente-inkomsten te dekken. Als gevolg hiervan wordt er een tarief gehanteerd voor nieuwe saneringskredieten met een looptijd van 18 maanden.

2.1.5.3 Vroegsignalering Schuldhulpverlening

Steeds meer inwoners hebben te maken met geldzorgen en/of betalingsachterstanden en in veel gevallen melden zij zich bij de gemeente als de schulden zijn opgelopen. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen. We zetten daarom in op vroegsignalering en preventie, zodat inwoners financieel zelfredzaam zijn en kunnen (blijven) voorzien in hun eerste levensbehoeften. Belangrijk onderdeel hierbij is dat zoveel mogelijk inwoners laagdrempelig inzicht krijgen in hun financiële situatie en waar nodig gewezen worden op ondersteuning. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) biedt verschillende kanalen om inwoners te bereiken, te informeren en door te verwijzen. Daarnaast willen we ondernemers met specifieke vraagstukken tijdig ondersteunen. Hiervoor heeft de gemeente met de Nederlandse Schuldhulproute en Over Rood een overeenkomst afgesloten.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf