Wonen
Woondeal MRA
De Woondeal MRA tussen het Rijk en de provincies en gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is gericht op een langdurige samenwerking tot en met 2030. In de Woondeal wordt ingezet op de realisatie van 171.200 woningen in de MRA tot en met 2030, waarvan 4.500 woningen in Ouder-Amstel. Twee derde van de woningen moet betaalbaar zijn, en gemeenten moeten toegroeien naar minimaal 30% sociale huur in de woningvoorraad. Daarnaast wordt een aantal (proces)afspraken vastgelegd die de waarborg geven dat Rijk en regio de grote woningbouw- en betaalbaarheidsambities met elkaar kunnen oppakken. De wederkerige inspanningsverplichtingen van de betrokken partijen zijn opgesteld onder voorbehoud van een aantal randvoorwaarden (onder andere stikstof, geluid en mobiliteit).
In de woondeal is afgesproken om de woningbouwplannen in onze woondealregio te versnellen. Rode lijn van de woondeal is dat overheden, marktpartijen, bouwers en woningcorporaties elkaar nodig hebben om de gezamenlijke woningbouwambitie uit te kunnen voeren. De versnellingstafels zijn een instrument op uitvoeringsniveau. Hierover wordt onder andere in het derde en vierde kwartaal 2023 het gesprek gevoerd binnen de MRA en met de provincie Noord-Holland.
Nieuw Woonruimteverdeelsysteem
Op 16 januari 2023 is het zoeken naar een sociale huurwoning veranderd. Er zijn veertien gemeenten en veertien corporaties betrokken bij deze grote verandering. In Ouder-Amstel wijzen wij voortaan sociale huurwoningen toe aan diegenen die een woning het hardste nodig hebben. In het nieuwe systeem wordt naast wachten (inschrijfduur) ook rekening gehouden met de situatie (dringende omstandigheden) van de woningzoekende en de mate van zoeken.
In het derde en vierde kwartaal 2023 hebben we verdere afspraken gemaakt, deze uitgewerkt en werkwijzen binnen de processen van onze organisatie ingeregeld. In het derde en vierde kwartaal wordt er gezocht naar een nieuwe coördinator van de woonruimteverdeling. Gemeente Amsterdam blijft de penvoerder tot er een nieuwe coördinator is. Daarnaast wordt er voor de beheerorganisatie voorzien dat er jaarlijks een werkbudget beschikbaar moet worden gesteld voor onderzoek van de nieuwe woonruimteverdeling, communicatie voor minder digitaalvaardigen en als het nodig is IT-aanpassingen (doorontwikkeling) voor de tools vraagpuntenaan.nl en klachtenbezwaar.nl.
Het projectteam gaan uit van een totale beheerbegroting van € 60.000 en wordt verdeeld volgens de verdeelsleutel per gemeente. Jaarlijks wordt dit afgerekend door de gemeente Amsterdam op de werkelijk gemaakte kosten en kan dit budget worden bijgesteld voor het volgende jaar. Voor Ouder-Amstel gaat het om een jaarlijks werkbudget van € 541.
Prestatieafspraken Woonzorg Nederland
De prestatieafspraken met Woonzorg Nederland lopen af in 2023. In het derde en vierde kwartaal 2023 wordt gewerkt aan een nieuwe set meerjarige afspraken met Woonzorg Nederland. We gaan bijvoorbeeld met elkaar in gesprek over veiligheid en veiligheidsbeleving van huurders van Woonzorg Nederland, maar ook over duurzaamheid en hoe we gezamenlijk invulling gaan geven aan natuurinclusiviteit, klimaatadaptatie, circulariteit en warmtetransitie. Ook werken we aan een betere samenwerking bij (multiproblematiek) casussen.
Woon(zorg)visie
In kwartaal drie en vier 2023 wordt hard gewerkt aan het opstellen van een woon(zorg)visie. De gemeente doet dit samen met Rigo. De woon(zorg)visie gaat voldoen aan de vereiste van het Rijk en het beleidsdocument past onder de Omgevingswet. De woon(zorg)visie wordt afgestemd met interne en externe partijen. In kwartaal drie 2023 heeft participatie door inwoners plaatsgevonden in Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel en zijn belanghouders (zorg- en welzijnspartijen, huurdersvereniging, woningcorporaties en ontwikkelaars/grondeigenaren) betrokken. De gemeenteraad wordt in kwartaal drie en vier 2023 meegenomen bij het opstellen van de woon(zorg)visie.