Implementatie Omgevingswet
Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet officieel in werking. De invoering van de Omgevingswet wordt gezien als een enorme opgave die tegelijkertijd een grote impact heeft op de interne organisatie en manier van werken. Hieronder wordt een aantal ontwikkelingen beschreven.
Legesverordening
De legesverordening 2024 en verder moet door de Omgevingswet aangepast worden. In deze verordening staan de aangepaste tarieven voor ieder jaar. Met de komst van de Omgevingswet geeft het aanpassen van de legesverordening veel mogelijkheden om verschillende soorten regels te stellen. Er kunnen algemene regels (zorgplichten), meldingsplichten of vergunningsplichten worden opgenomen. Belangrijk is om te realiseren dat alleen voor een vergunningsplicht legesheffing mogelijk is. De aangepaste legesverordening wordt in december 2023 aan de gemeenteraad aangeboden ter vaststelling.
Aanpassen gemeentelijke verordeningen
Voor de inwerkingtreding van de wet moeten alle verwijzingen in de bestaande verordeningen naar wetgeving, die met de inwerkingtreding van de Omgevingswet vervallen, aangepast worden (= de korte termijn aanpassing). Dit vergt een juridische aanpassingsronde en wordt voordat de wet in werking treed aan de gemeenteraad aangeboden ter vaststelling.
Omgevingsvisie
Vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet is Ouder-Amstel met hulp van een extern adviesbureau aan de slag gegaan met de voorbereiding van een omgevingsvisie. De omgevingsvisie is de opvolger van de structuurvisie uit 2007, zoals benoemd in de Wet ruimtelijke ordening. De omgevingsvisie wordt opgesteld in de geest van de nieuwe Omgevingswet. Naast het ruimtelijk aspect wordt bij de omgevingsvisie aandacht geschonken aan aspecten als gezondheid, veiligheid, economie en duurzaamheid. Naar verwachting zal de visie eind december 2023 of begin 2024 aan de raad ter vaststelling worden aangeboden.
Omgevingsplan
De implementatie is niet beperkt tot 2023, maar gaat ook in 2024 en navolgende jaren door. Zo zijn gemeenten wettelijk verplicht om uiterlijk in 2029 de elementen uit de Omgevingswet te hebben ingevoerd. Eén van deze elementen is het maken van een Omgevingsplan. Voor Ouder-Amstel betekent dit dat er incidentele, ook financiële, consequenties zijn, waar onder andere in de Kadernota 2024 rekening mee is gehouden.